ip adres
ICT

Wat is mijn ip adres? Kan een website mijn IP-adres volgen?

U heeft ongetwijfeld wel eens van de term ip adres gehoord. Dit is het adres waarmee uw laptop met het internet verbonden is. Vaak is dit persoonlijk, maar het kan ook zijn dat u bent verbonden met een openbaar netwerk. Maar als u thuis internet heeft afgesloten, dan staat deze meestal in connectie met uw NAW-gegevens. Veel mensen vragen zich af of een website uw ip adres makkelijk kan achterhalen. Het antwoord daarop is vrij simpel: ja, uw ip adres is zeer gemakkelijk te achterhalen. Sterker nog: als u inlogt op een website, weet de eigenaar van de website precies uw ip adres en van waar u bent ingelogd. Dit geeft de web browsers namelijk automatisch door. Het is noodzakelijk om de verbinding tussen uw en internet en de specifieke website in stand te brengen. Het is dus vrij makkelijk voor een website om uw ip adres te achterhalen.

De volgende vraag die dan gesteld moet worden is uiteraard: is dit een probleem. Het antwoord daarop is tweeledig. Aan de ene kant is het geen probleem. De meeste eigenaren van websites zijn niet uit op kwaadaardige activiteiten. Maar natuurlijk loopt u altijd een risico en kan een website gemakkelijk met uw gegevens aan de haal gaan. Hierdoor kunnen ze er precies achter komen waar u woont. Maar wat is daarvan het probleem, vraagt u zich ongetwijfeld af. Hieronder bespreken we enkele risico’s.

– Grotere kans op inbraak (wat is mijn ip adres)

Zoals eerder in dit artikel al even was gesteld: zodra men uw ip adres weet, weet men ook meestal uw normale adres. Dit betekent dat er een grotere kans is op inbraak. Misschien weten ze bijvoorbeeld dat er waardevolle spullen bij u staan. Het is een algemeen gegeven dat de inbreken meestal van onverwachtste hoek komen. Bovendien hebben inbrekers het liefst voorkennis alvorens ze inbreken. Hebben ze veel gegevens van u, dan is de kans groter op een inbraak.

Spionnen

Ook spionnen kunnen betrouwbare gegevens van u achterhalen via uw ip adres. Ook daarvoor moet u dus oppassen. De kans is natuurlijk niet zo groot, maar dit hangt ook af van de situatie waarin u zit. Misschien heeft u bijvoorbeeld wel een eigen bedrijf. In die gevallen is de kans groter dat er spionnen zijn die belang hebben bij uw gegevens. Omwille van die reden is het dus ook aan te raden om altijd zo waakzaam mogelijk te zijn. U wilt natuurlijk niet dat er spionnen aan de haal gaan met uw gegevens.

– Chanteren

Het kan ook zijn dat mensen gaan chanteren met uw gegevens. Misschien wordt u wel bedreigd via de sociale media. Helaas gebeurt dat tegenwoordig steeds vaker dan vroeger. Meestal hebben die mensen dan niet uw gegevens, maar het kan zijn dat u daardoor wel chantabel bent. Als u ooit eens een website hebt bezocht, zijn die gegevens dan al bekend. Ook dat is dus een groot risico te noemen.

Hierboven hebben we enkele belangwekkende risico’s opgesomd, maar er zijn nog meer risico’s waar u aan kunt denken. Het is in ieder geval zeer gemakkelijk om achter uw woongegevens te komen, dankzij het ip adres. Zeker als u zelf een aparte wifi heeft afgesloten, verhoogt dit het risico. U kunt zelf ook heel gemakkelijk op internet uw eigen ip adres achterhalen. Google voor de grap maar eens: wat is mijn ip adres? Bij de vraag wat is mijn ip adres, komt u er al snel achter dat dit gewoon op internet staat. Bovendien kunnen uw gegevens daar ook gemakkelijk bij betrokken worden.

IP adres veranderen en uw echte locatie verbergen

Gelukkig staat de technologie niet voor niets. Tegenwoordig is het gelukkig ook mogelijk om uw ip adres te veranderen en daarmee dus ook uw locatie te verbergen. Dat heeft natuurlijk als belangrijk voordeel dat u dan anoniem over internet kunt surfen. Niet alleen loopt u dan veel minder risico op bovenbeschreven doemscenario’s, maar ook kunnen bedrijven niet meer met uw gegevens aan de haal gaan. En in veel andere situaties kan het ook zeer aan te raden zijn. U weet ongetwijfeld wel dat veel grote bedrijven gegevens doorverkopen om winst te maken. Zodat die bedrijven dan reclame kunnen maken. Met een VPN is dat ook niet meer mogelijk. Bekijk de mogelijkheden van een VPN op de website.