Stappenplan om een (web)applicatie te laten bouwen

Verschil tussen webapplicatie en applicatie
Voordat je een (web)applicatie wilt laten bouwen, willen we eerst uitleggen wat het verschil is tussen een applicatie en webapplicatie.
Zoals de naam webapplicatie doet vermoeden, betreft het een applicatie, wat afhankelijk is van het web/internet.
Een webapplicatie draait over het algemeen niet zonder internet.
Want vaak maakt een webapplicatie gebruik van een browser, soms door de app-bouwers gemaakt, maar vaak gebruiken ze ook de bestaande lichte browsers (bijv. Chrome van Google).
Dus kort door de bocht kunnen we stellen dat een webapplicatie meestal een webpagina is, met wat extra’s (in de vorm van interactie), waardoor het een webapplicatie is.
Bij een applicatie (zonder het woordje ‘web’), draait het juist meestal niet in een browser en is deze vaak ook niet afhankelijk van internet. Alhoewel er de laatste jaren een steeds groter deel applicaties afhankelijk is van internetverbinding.
Nu weten we in grote lijnen het verschil tussen een applicatie en een webapplicatie.
Besturingssystemen
Een (web)applicatie draait niet vanzelfsprekend op alle besturingssystemen. Zo heb je ze voor ‘mobile devices’; Android en iOS. Er zijn meer (web)applicaties compatibel met Android, dan met iOS. Dat heeft te maken met het feit dat het beleid/criterium waaraan een iOS (web)applicatie dient te voldoen, wat strikter is.
En voor de laptops/PC’s heb je nog meer besturingssytemen, op volgorde zijn de meest gebruikte Windows, MacOS en Linux.
Voorbereiding en inventarisatie
Nadat je hebt uitgezocht of je een webapplicatie wilt of een applicatie en daarnaast weet voor welke besturingssysteem je hem wilt laten bouwen, kan je beginnen met het voorbereidende fase.
Dat houdt in dat je gaat brainstormen wat je er allemaal in wilt hebben. Dus je bedenkt willekeurige onderwerpen en pagina’s (of toepassingen/mogelijkheden) die in de applicatie dienen terug te komen.
Nadat je dat hebt gedaan, maak je een tree-view met de genoemde onderwerpen. Dus je maakt een paar hoofdonderwerpen (of een enkele hoofdonderwerp) en koppelt daar subonderwerpen aan. Aan iedere subonderwerp, kan je weer een sub-subonderwerp koppelen en/of een (inter)actie.
Uitbesteden
Met deze gegevens onder je arm kan je terecht bij een professional, het digitaal bureau, zij helpen je verder op weg.