Zakelijk

Nadelen van de ontwikkeling van software in het buitenland

Je wilt bedrijfssoftware of een app laten ontwikkelen, het liefst tegen een niet al te hoge prijs. Je gaat in Google op zoek naar aanbieders en komt er al snel achter dat buitenlandse ontwikkelaars (bijvoorbeeld in India) tegen een laag uurtarief voor je aan het werk kunnen gaan. Je hebt het idee dat je de ideale aanbieder hebt gevonden.

Maar…na het sluiten van de deal en de start van het ontwikkelproces, kom je erachter dat er toch nogal wat nadelen kleven aan het werken met buitenlandse ontwikkelaars.

De taalbarrière

Doordat zowel, jij als de buitenlandse ontwikkelaar vaak een andere taal dan Engels als moedertaal hebben, zal je merken dat communiceren soms lastig kan zijn. Zeker als het gaat om het gebruik van vaktermen en het toelichten van de gewenste eisen waaraan de bedrijfssoftware moet voldoen.

En zelfs als jij je wel goed kunt verwoorden, dan is het nog maar de vraag of de buitenlandse ontwikkelaar jouw boodschap wel goed geïnterpreteerd heeft. Er zijn namelijk legio voorbeelden van bedrijven die erachter komen dat bepaalde functionaliteit in hun software ontbreken als het ontwikkelproces al in een vergevorderd stadium is. Dat kan dan betekenen dat er extra kosten moeten worden gemaakt om de gewenste functionaliteiten alsnog in de software te verwerken.

De kwaliteiten van buitenlandse ontwikkelaars

Ontwikkelaars uit het buitenland hoeven qua ontwikkelkwaliteiten niet onder te doen voor ontwikkelaars uit Nederland. Maar omdat de afstand tussen jou en de ontwikkelaar erg groot is en je daardoor slecht zicht hebt op welke personen jouw bedrijfssoftware ontwikkelen, kan het zomaar zijn dat een juniorontwikkelaar wordt ingezet om jouw software te maken. Zeker met geavanceerde apps of apps waarbij beveiliging en privacy van groot belang zijn, wil je hier geen risico mee nemen.

Cultuurverschillen

Ieder land heeft zijn eigen cultuur, ook op zakelijk vlak. Zo is het in sommige landen niet gebruikelijk om nee te zeggen. Je kunt zelf wel invullen wat voor problemen dit kan opleveren als je er achteraf achter komt dat de ontwikkelaar jouw wensen en eisen niet goed kan vertalen naar software, terwijl jij in de veronderstelling was dat hij dat wel kon.

En wat doe je als de ontwikkelaar het niet zo nauw neemt met de afgesproken opleverdatum? Door de grote afstand, de cultuurverschillen en de verschillen in wet- en regelgeving kan bedrijfssoftware ontwikkelen in het buitenland voor veel frustratie zorgen.

Kies bewust

Ontwikkeling van bedrijfssoftware in het buitenland kan dus voor veel problemen en frustratie zorgen. Neem daarom een weloverwogen besluit om wel of niet met een buitenlandse ontwikkelaar in zee te gaan en wees je bewust van de besproken nadelen. Wanneer je alle extra tijd en potentiële frustraties bij elkaar optelt en dat tegenover de lagere ontwikkelkosten zet, is het vaak nauwelijks goedkoper om voor een buitenlandse ontwikkelaar te kiezen. Dat wetende is het werken met een wat duurdere Nederlandse ontwikkelaar zo gek nog niet!